Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

 




Χθες, Παρασκευή 26/11/2021, στο μεγάλο αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών, πραγματοποιήθηκε παραδοσιακή εκδήλωση στο πλαίσιο των «Πολιτιστικών 2021» του Πανεπιστημίου Πατρών από τον Σύλλογο ελληνικού παραδοσιακού χορού Πανεπιστημίου Πατρών, χωρίς θεατές με βιντεοσκόπηση για μελλοντική τηλεοπτική προβολή. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν: «Η Μουσική μας παράδοση στη Στεριά και στη Θάλασσα».

Την εκδήλωση οργάνωσε και συντόνισε ο κ. Γρηγόρης Μικρώνης, μέλος του προσωπικού του Πανεπιστημίου μας και παρουσίασε η δημοσιογράφος κ. Στεργιοπούλου από τον ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης μας Ράδιο Γάμμα.

Στην εκδήλωση συμμετείχα κι εγώ ως εκπρόσωπος των Συλλόγων Επτανησίων Πάτρας. Στην ερώτηση της κ. Στεργιοπούλου «Περνώντας στα νησιά του Ιονίου Πελάγους, κ. Καραντζή, έχοντας και καταγωγή από την Ιθάκη, τι μπορεί να είναι αυτό που χαρακτηρίζει την παράδοση της Επτανήσου;», έδωσα την εξής σύντομη (δίλεπτη) απάντηση:

«Τα Επτάνησα δε βίωσαν την τουρκική κατοχή όπως η άλλη Ελλάδα, ωστόσο εξαιτίας της ενετοκρατίας δέχτηκαν έναν δυτικότροπο επηρεασμό με αποτέλεσμα να αποκτήσουν μια ιδιαίτερη πολυμορφική πολιτισμική κουλτούρα στους τομείς του χορού, του τραγουδιού και της μουσικής, η οποία συνδέθηκε αρμονικά με την τοπική μουσική και χορευτική παράδοση. Ένα χαρακτηριστικό του τραγουδιού στα Επτάνησα είναι η καντάδα, ένα πολυφωνικό τραγούδι που συνοδεύεται κυρίως από μαντολίνο και κιθάρα, σε αντίθεση με το μονόφωνο τραγούδι της υπόλοιπης Ελλάδας. Από την Κέρκυρα έως τα Κύθηρα συναντάει κανείς ίδια χαρακτηριστικά σε αυτούς τους τομείς του πολιτισμού με μικροεξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα αποτελεί η Λευκάδα ή και η Ιθάκη ακόμα, που στη μουσική τους κομπανία έχουν κλαρίνο σε αντίθεση με τα άλλα νησιά της Επτανήσου. Ιδανικό επίσης παράδειγμα αποτελούν και τα Κύθηρα που το θεωρώ "σταυροδρόμι πολιτισμών" αφού εμπεριέχει τόσο στην κίνηση όσο και στη μελωδία και στον λόγο, στοιχεία από τη στεριανή Ελλάδα, το Αιγαίο, την Κρήτη και τα Επτάνησα. Έχουν δηλαδή όλα τα νησιά της Επτανήσου να παρουσιάσουν μία πολυμορφία συνθετική, χαρακτηριστική και δημιουργική»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου